Τι είναι το άρωμα

Posted by user 16/07/2019 0 Comment(s) Τελευταία νέα,


Άρωμα είναι ένα μείγμα από αιθέρια έλαια και  αρωματικά συστατικά, που χρησιμοποιείται για να  προσδώσει στο ανθρώπινο σώμα, στα ζώα, σε αντικείμενα και χώρους μία ευχάριστη μυρωδιά.

Ως αναφορά την ονομασία του… Δεν είναι τυχαίο ότι η  αγγλική λέξη για το άρωμα είναι «perfume», που προέρχεται από τις λατινικές «per» που σημαίνει «δια μέσου» και «fumum» που σημαίνει «καπνού». Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι έκαιγαν σε βωμούς φυσικά έλαια, π.χ. αρωματισμένο ρετσίνι, έτσι ώστε οι θυσίες και οι προσευχές τους να φτάσουν στους θεούς μαζί με τον πυκνό αρωματικό καπνό. Σε ανταλλαγή ήλπιζαν στην υποστήριξη των θεοτήτων τους, που «ψήνονται» με την όμορφη ευωδιά. Κάπως έτσι… «δια μέσου καπνού» προέκυψε η ονομασία «perfume».

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ


Οι ευωδιές και τ’ αρώματα από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις μέρες μας έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο. Όλοι οι πολιτισμοί λάτρεψαν το άρωμα και συνεχίζουν να το λατρεύουν. Αποτέλεσε πόλο έλξης των λαών, αλλά και πολλών φιλονικιών. Ποιητές το ύμνησαν, αλλά και οι πιστοί κάθε θρησκείας το προσέφεραν στους θεούς τους. Στις 26 Νοεμβρίου του 1922 οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι Χάουαρντ Κάρτερ και λόρδος Κάρναρβον στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμόν, βρήκαν αρωματικές ουσίες και συγκεκριμένα το κύφι, ένα σύνηθες μείγμα συστατικών που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι.

Η ακμή της αρωματοποιίας ταυτίζεται με την ακμή των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων κι εξαπλώθηκε σύντομα σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Μεγάλη χρήση αρωμάτων έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες, άντρες και γυναίκες. Οι Έλληνες πήραν την αρωματοποιία από τους Αιγυπτίους και οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες.

Στην αρχαία Ρώμη οι άντρες εφηύραν το ξύρισμα και το after shave. Στα αρωματικά λουτρά βύθιζαν το σώμα τους σε ευωδιαστό νερό από αιθέρια έλαια. Μετά το ξύρισμα έκαναν μασάζ στο πρόσωπο με αρωματικές αλοιφές.

Το άρωμα στον αρχαίο κόσμο κατείχε εξέχουσα θέση και στο τραπέζι. Το γεύμα το σέρβιραν με τη συνοδεία αρωματισμένου νερού για να ξεπλένουν τα χέρια τους. Επίσης άρωμα κερνούσαν στους καλεσμένους τους.

Μετέπειτα θριάμβευσε στην Ευρώπη κατά την εποχή της Αναγέννησης, όπου προτιμάται η χρήση του αρώματος αντί του σαπουνιού. Μεγάλοι εξερευνητές όπως οι Βάσκο ντε Γκάμα και Χριστόφορος Κολόμβος έφεραν νέες πρώτες ύλες από την Αμερική και από την Ινδία, όπως κακάο, βανίλια, καπνό, πιπέρι, κάρδαμο, γαρύφαλλο και βάλσαμο του Περού, συστατικά που έδωσαν στην αρωματοποιία άλλη διάσταση. Τότε έγιναν μόδα τα αρωματισμένα γάντια, γι’ αυτό οι Βερσαλίες μοσχομύριζαν, αλλά πίσω από την «ευωδία» βασίλευε η «δυσωδία».

Η σύγχρονη ιστορία του αρώματος εστιάζει κυρίως στη Γαλλία, αφού τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα της εποχής εντοπίζονται στον γαλλικό Νότο, στο Μονπελιέ και στην Γκρας της Προβηγκίας. Η τελευταία ευνοείται από το κλίμα της κάθε εποχή, επομένως έχει συνέχεια μεγάλες συγκομιδές αρωματικών λουλουδιών, όπως τριαντάφυλλα, λεβάντες, γιασεμιά και πολλά άλλα.

Η Κολωνία της Γερμανίας είναι διάσημη για την ανακάλυψη της κολόνιας, αλλά στην πόλη Γκρας αναπτύχθηκε η τεχνική για την εξαγωγή «καθαρού» αρώματος με απόσταξη με υδρατμό ή με οινόπνευμα.

Παρόλα αυτά το πρώτο σύγχρονο αρωματοποιείο δεν είναι γαλλικό. Ο Βρετανός αρωματοποιός Κριντ άνοιξε το 1760 έναν οίκο αρωμάτων στο Λονδίνο. Ο ίδιος οίκος μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1854. Η λίστα των πελατών του είναι εντυπωσιακή! Με τις δημιουργίες του αρωματίστηκαν ο Γεώργιος Γ’, η βασίλισσα Βικτορία και η πριγκίπισσα Σίσι της Αυστρίας. Τελευταία του πελάτισσα η Μαντόνα.

Στο τέλος του 19ου αιώνα η αρωματοποιία ενώθηκε με την μόδα. Γνωστοί δημιουργοί μόδας όπως ο Paul Poiret και η Gabrielle «Coco» Chanel ανακάλυψαν ότι μπορούν όχι μόνο να ντύνουν τις πελάτισσες τους με πανέμορφα υφάσματα αλλά και με όμορφα αρώματα. Το 1921 στο Παρίσι η «Coco» ζήτησε από τον Ernest Beaux – έναν από τους διάσημους αρωματοποιούς της εποχής- να δημιουργήσει ένα άρωμα για να συνοδεύσει τη συλλογή της. Τότε «γεννήθηκε» το διάσημο άρωμα-θρύλος Chanel No 5.

Το άρωμα αυτό κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της αρωματοποιίας, της μόδας, αλλά και της χημείας! Της χημείας, γιατί είναι το πρώτο άρωμα που περιέχει ένα χημικό συστατικό, μια αλδεϋδη την 2-μέθυλο-ενδεκανάλη. Τότε ξεκίνησε η πραγματική «επανάσταση» στην αρωματοποιία. Κάποια από τα ακριβά, φυσικά και δύσκολα για την απόκτησή τους συστατικά, όπως ο μόσχος, αντικαταστάθηκαν από ουσίες που δημιουργήθηκαν μέσα από χημικές ενώσεις. Αυτή η λύση προκάλεσε σημαντική μείωση στις τιμές των προϊόντων της αρωματοποιίας, αύξηση στις πωλήσεις τους, καθώς κι αύξηση της ομάδας των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την δημιουργία των ευωδιών- οι γνωστές «μύτες».

ΠΟΙΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ «ΜΥΤΕΣ»;

Η παρασκευή ενός αρώματος είναι μια πολύπλοκη και αρκετά δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες όσφρησης και υψηλές γνώσεις τις οποίες κατέχουν ελάχιστοι άνθρωποι στο κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστοί στο χώρο της αρωματοποιίας ως «μύτες» .

Οι «μύτες» μπορούν να απομνημονεύουν χιλιάδες μυρωδιές, να ξεχωρίζουν από ποιες ουσίες αποτελείται ένα άρωμα και να πειραματίζονται με συστατικά προκειμένου να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα που αρχικά έχουν σκεφτεί. Μπορεί να σχετίζεται με οτιδήποτε τους εμπνέει, όπως μια αγαπημένη τους ανάμνηση ή όπως η μυρωδιά από ένα γλυκό που έφτιαχνε η μητέρα τους. Οι «μύτες» δεν ξεπερνούν τους 500 ανά τον κόσμο και ουσιαστικά είναι οι δημιουργοί όλων των αρωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
 

Μία από τις καλύτερες σχολές της τέχνης της «μύτης» είναι αυτή της Givaudan Roure, που βρίσκεται στην πόλη Γκρας της Προβηγκίας στη Γαλλία. Η σχολή ιδρύθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα από τον Ζαν Καρλ, τη «μύτη» που δημιούργησε ένα επίσης άρωμα-θρύλο, το Miss Dior.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ

Τα αρώματα παρασκευάζονται από φυσικά έλαια λουλουδιών και φρούτων, καθώς κι από συνθετικά υλικά. Επίσης χρησιμοποιούνται σταθεροποιητικά για να αποτραπεί η γρήγορη εξάτμιση του αρώματος και στην συνέχεια προστίθεται αλκοόλ για να μεταφέρει τα συστατικά στο άρωμα. Η αναλογία αρώματος – αλκοόλης είναι αυτή που καθορίζει, εαν η ουσία είναι καθαρό άρωμα κι έτσι συναντάμε στο εμπόριο τις κατηγορίες: Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette κι Eau de Cologne.